Dette kan dine børn lære af at have kæledyr

Dette kan dine børn lære af at have kæledyr

De fleste børn elsker dyr, og de fleste børn har formentlig også bedt deres forældre om at få et kæledyr. Som forælder er der mange holdninger til, hvorvidt det er en god idé at få et ekstra familiemedlem, som ens eget barn skal have ansvar for.

Læs med her om hvordan at have kæledyr giver mange fordele, og hvordan du som forælder kan gøre det til en overskuelig opgave at give dit barn et kæledyr.

Vælg et dyr med få behov

Der er ingen tvivl om, at der er stor forskel på hvor meget arbejde forskellige dyr kræver. En hund kræver for eksempel meget opmærksomhed, for den skal ud at gå ture, den skal opdrages, og den skal have meget omsorg.

Når barnet skal have et kæledyr, så er dyret også forældrenes ansvar, og derfor kan det godt virke som en uoverskuelig opgave. Hvis dit barn gerne vil have et kæledyr, og at i som forældre ikke har tiden til at tage jer af en hund, så kan det være en god idé at få et mindre dyr. En kanin kræver eksempelvis mindre pasning end en hund. En kanin kræver ikke meget andet end kaninhø og halm, foder og et bur. Det er en opgave, som de fleste børn – og forældre – kan magte.

Ansvarsfølelse

Man udvikler evnen til at tage ansvar ved at have med dyr at gøre, og derfor er det sundt for børn at få et kæledyr. Får dit barn eksempelvis en kanin, så skal barnet selv sørge for at fodre, rense buret, og fylde det med nyt kaninhø og halm.

Man lærer i en tidlig alder, at man ikke kan vente til dagen efter med at fodre, rense bur eller hvad der ellers er i vente, for dyret kan ikke selv gøre det, og derfor er det ens eget ansvar. At være i stand til at tage ansvar for andre end sig selv er en evne, der er god at lære tidligt i livet.

Selvfølgelig skal det være en opgave, som barnet magter, og derfor skal forældrene naturligvis hjælpe og støtte, når der er behov for det. For eksempel kan forældrene sørge for at der er købt foder og kaninhø og halm, hvor at fodre og rense burdet er barnets eget ansvar. På den måde sørger forældrene for, at rammerne er i orden for at have kæledyr, men det er stadig op til barnet selv at passe dyret.

Barnet udvikler empati

Ved at have med dyr at gøre udvikler man også empati. Man lærer at sætte sig ind i dyrenes behov og gøre, hvad dyrene har brug for. Som med ansvarsfølelsen så er det også godt at udvikle empati i en tidlig alder, og her kan dyrene hjælpe til.

Hvis man har haft dyr som børn, og man dermed lærer, at man skal tage sig godt af dyr, så vil det være fuldstændig naturligt, hvis man møder et dyr i nød, at så hjælper man det. Denne empati er god at have, for den gør sig også gældende i mange andre situationer både over for dyr og mennesker. På den måde er det både lærerigt og sjovt for børn at have et kæledyr, og det er noget, man som forældre bør overveje.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.