Søvn er vigtigt for dig som studerende

Søvn er vigtigt for dig som studerende

Når man står midt i en tid fuld af eksaminer, kan det være utrolig frustrerende hvis man ikke kan falde til ro om aftenen. Tit ligger man og tæller hvor lang tid man har at sove i for hver halve time der går. Mens ens frustration over ikke at kunne falde i søvn, gør det endnu sværere at sove. Du ved jo godt at du har brug for din søvn for at få det bedste ud af den næste dag. Men hvad kan du gøre for at få en bedre nats søvn, og undgå de mange trætte morgener og formiddage, som går ud over dit studie?

For dårlig søvn kan have et væld af konsekvenser

Grunden til det er så vigtigt at få nok søvn og den gode form for søvn, er at det kan have mange negative effekter for en, hvis man ikke får den mængde søvn man har brug for. Det er mens man sover at kroppen restituerer. Derfor vil man måske opleve efter en længere periode med for lidt og for dårlig søvn, at ens krop ikke føles lige så stærk. Det samme kan gælde for ens immunforsvar. Ofte føler man sig mere stresset, da stresshormonerne ikke når at falde nok i løbet af natten. Alle disse ting kan føre til at man ikke kan koncentrere sig ordentligt og får en kortere lunte. Det kan også medføre at man tager på og oftere er syg. Alt sammen noget der kun vil øge ens samlede frustration, så man nærmest bliver fanget i en ond cirkel.

Ingen af disse ting er gode for nogen som helst, heller ikke den studerende. Derfor er det så vigtigt at se om man kan gøre noget ved mængden og kvaliteten af ens søvn.

De nemmere forandringer

Der findes utrolig mange gode råd til hvordan man kan forbedre ens søvnkvalitet. Først og fremmest bør du gøre dit for at gå i seng i ordentlig tid, så du til at starte med sover de timer du bør.

Derudover er noget helt grundlæggende selvfølgelig at man har behov for ikke at blive forstyrret af lys og lyd. Så hvis ens problem mere er at man stadig føler sig træt selvom man har sovet i omkring 8 timer, kan det være at en af disse ting er årsagen til dette. Derfor kan en god start være at afprøve en sovemaske eller ørepropper. Giver man hver af tingene en periode, hvor man prøver at lægge mærke til om man føler sig mere veludhvilet, vil man måske kunne nærmer sig en løsning på ens problemer.

Ellers anbefales det at man ikke spiser for tæt på ens sengetid, men at man samtidig heller ikke bør gå sulten i seng. Man bør også prøve at holde sig væk fra sin telefon, computer eller ipad før man går i seng. Dette skyldes at lyset fra disse har en dårlig effekt på ens evne til at sove, da kroppen ikke forbinder lys med søvn og derfor tror den bør holde sig vågen.

Indretningen af soveværelset har også en betydning

I den lidt dyrere ende af forandringer man kan gøre sig, er ens seng og det man sover med. Det er vigtigt at ens seng er af god kvalitet og behagelig at sove i. Da det selvsagt er nemmere at falde i søvn og sove godt, hvis man ligger godt. Det samme gør sig gældende for ens dyne og hovedpude.

Det kan også være en fordel at overveje i hvilke materialer man køber sengetøj, lagner og nattøj. Bløde materialer som bomuld, der er til at ånde og bevæge sig i, er rarere for kroppen at ligge i.

Derudover kan visse planter have en positiv virkning på ens søvnkvalitet. Samtidig med at de er med til at sørge for et godt indeklima, hvilket også er vigtigt.

Brug teknologien mod søvnløshed

Selvom man jo siger at man bør holde telefoner, tablets osv. udenfor soveværelset, for at få en bedre søvn uden forstyrrelser. Så findes der også en masse apps der kan hjælpe en med ens søvn problemer.

Nogle apps holder øje med ens søvnrytme. Din telefons mikrofon og vibrator holder øje med, hvor meget du bevæger dig, mens du sover. Ud fra dette kan den afgøre, hvor lang tid du er i de forskellige søvnstadier og giver dig hver morgen en graf over din søvnrytme. På den måde kan du se, om de forskellige teknikker, du ellers afprøver, har en effekt på hvordan du sover. Nogle af disse apps kombinerer endda dens informationer om dit søvnstadie med alarmen, så du bliver vækket på det mest hensigtsmæssige tidspunkt i forhold til hvornår du gerne vil stå op.

Men hvis problemet mere består i reelt set at falde i søvn. Så findes der også flere apps der kan hjælpe med netop dette. Overordnet gælder det for dem alle at de ved hjælp af naturinspirerede lyde, prøver at få dig til at slappe af når du skal sove.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.